Fritidsaktiviteter i boligområdet og gadeplans/opsøgende relationsarbejde blandt unge, Kilde: CFBU, Inspirations- og Videnskatalog
Børn og unge i fællesskaber koordinere områdets børn og unge tilbud, og bygger bro til positive fællesskaber.
Aktiviteten består af følgende delelementer:
Aktiviteten skal bidrage til en nænsom afvikling af de forberedende boligsociale børneklubber for 8-11 årige (aktivitet i helhedsplanen for 2013-2016). En del af udfordringen er, at mange børn går i skoler uden for distriktet, men ikke er tilknyttet skolernes SFO-ordning. I fællesskab med UngiAarhus og skole- og dagtilbudsområdet kortlægges omfanget af de berørte børn, og der bygges bro til normalsystemet tilbud.
Den opsøgende indsats gælder også unge i området, som guides over i områdets forskellige kompetenceog læringsmiljøer i stedet for at hænge ud på gadehjørner eller i beboerhuset uden egentlig formål. Fokus er her på, at hjælpe den pågældende unge hen til rette tilbud (f.eks. Spor 215, UngiAarhus, Studieværkstedet mv.). Formålet er, at øge deltagelsen i eksisterende tilbud og bidrage til skabelsen af positive ungemiljøer med særligt fokus på understøttelsen af den lokale kommunale klub.
Aktiviteten koordineres og udføres i fællesskab med UngiAarhus, der stiller medarbejderressourcer til rådighed i form af såvel medarbejdertimer (5 timer/ugen) som ledelse (1 time/ugen), hvilket skal sikre den fælles koordinering og samskabelse. I fællesskab varetages tovholderfunktionen i forhold til fælles børnog ungeaktiviteter i løbet af året, og specifik i forhold til ferieperioder. Koordineringen af det praksisnære samarbejde vil inddrage øvrige lokale aktører gennem PIB – Praksis i Bispehaven for at sikre synergi på tværs af de lokale aktører.
Det overordnede formål med aktiviteten er, at skabe øget tryghed og et styrket civilsamfund. Delformålet er, at inkludere børn og unge i positive fællesskaber.
Børn og unge mellem 8-18 år.
Succeskriterium | Datakilde |
Senest 2 uger før ferieperioder foreligger der fælles ferieaktivitetsplaner for børn og unge | Egne registreringer |
Børn og unge oplever at Bispehaven tilbyder positive ungdomsmiljøer | Lokale målinger / Voxpop |
Samarbejdspartnere vurdere at aktiviteten har øget børn og unges trivsel i området. | Lokale målinger |
Organisering: Børn og unge fællesskaber er organisatorisk placeret under team for ’Forebyggelse og forældreansvar’, med en følgegruppe tilknyttet for at sikre den gode kommunikation, vidensdeling og faglig sparring
Ansvarsfordeling: Det overordnede ansvar for Børn og ungefællesskaber er placeret hos den boligsociale leder, mens den daglige koordinering af samarbejde og aktiviteter ligger hos den tilknyttede boligsociale medarbejder i helhedsplanen i samarbejde med den boligsociale medarbejder med ledelsesansvar.
Rollefordeling: Den boligsociale indsatst og UngiAarhus samarbejder om at skabe de bedste betingelser for positive børnog ungemiljøer. Konkret vil en medarbejder fra den boligsocial helhedsplan og en medarbejder fra UngiAarhus agere tovholder på fælles ferieaktivitetsplaner for området børn og unge.
Ressourcer: Boligsocial medarbejder med ledelsesansvar (15 %) Boligsocial medarbejder (30 timer) Medarbejder fra UngiAarhus (5 timer) Leder fra UngiAarhus (1 time).