Bispehaven er karakteriseret ved en beboersammensætning, hvor beboerne er fattigere, har en kortere uddannelse og lavere tilknytning til arbejdsmarkedet sammenlignet med øvrige almene boligafdelinger. Foruden at have en direkte negativ indvirkning på områdets social sammenhængskraft vanskeliggøre det social mobilitet. Social baggrund har stor betydning for, hvilken uddannelser unge mennesker opnår i Danmark, hvilket arbejde de får, og om den tilknytning til arbejdsmarkedet, de opnår, bliver varig (Mønsterbrydere, SFI, 2015). Kun 35 % af de voksne beboere er inden for arbejdsmarkedet, mens 24% er på førtidspension, og dermed mere eller mindre permanent afskåret fra arbejdsmarkedet. Mange børn og unge vokser op i en familie, hvor arbejde og uddannelse ikke er en del af hverdagen. De kender ikke til de basale forpligtigelser og forventninger, der følger med ift. at bestride et arbejde/uddannelse. Samtidig er der fravær af støttepersoner i den nære venskabs- og/eller familiekreds. Helhedsplanen bygger bro til fritidsjob, uddannelser og ordinær beskæftigelse, og støtter unge og voksne i deres job- og uddannelsesliv.
Formålet med de boligsociale aktiviteter under indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse er primært:
Til de 2 hovedformål for indsatsområdet knytter sig en række delmål:
1. Flere unge starter på uddannelse efter 9. og 10. klasse
2. Flere unge gennemfører uddannelse over grundskoleniveau.
3. Flere beboere kommer i beskæftigelse.
Succeskriterium | Datakilde |
1.Andelen af unge der 15 mdr. efter endt grundskole er i gang med en ungdomsuddannelse stiger fra 75% i 2015 til 85% i 2020. Det langsigtede mål er at nærme sig Aarhus kommunes gennemsnit. |
BoSocData – Aarhus Kommune og det Boligsociale Fællessekretariats boligsociale monitoreringssystem |
2. Andel af unge mellem 15 og 29 år med grundskole som højest gennemførte uddannelse reduceres fra 22,5 % i 2014 til 15 % i 2020. Til sammenligning var andelen af samme aldersgruppe på 8,6 % i hele Aarhus Kommune Det langsigtede mål er at nærme sig gennemsnittet for |
BL-tal: Unge i uddannelse |
3. Andelen af voksne uden for arbejdsmarkedet reduceres fra 46,9 % i 2015 til 40 % i 2020. Til sammenligning var andelen på 17,8 % for hele Aarhus Kommune. |
BoSocData – Aarhus Kommune og det Boligsociale Fællessekretariats boligsociale monitoreringssystem |
De boligsociale aktiviteter under indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse er nøje afstemt med eksisterende tilbud og aktiviteter målrettet flere i uddannelse og beskæftigelse.
Den boligsociale helhedsplan arbejder for, at skabe fundamentet for flere i arbejde og uddannelse. Børn, unge og voksne inviteres inden for i kompetencegivende og forpligtende fællesskaber, som forventes at bidrage til en mere positiv kultur omkring uddannelse og job i området. Konkret tilbyder helhedsplanen læringsrum både af praktisk og studiemæssig karakter, og bygger bro til relevante aktører i og uden for Bispehaven, som kan bidrage til målsætningerne. Helhedsplanens uddannelses- og beskæftigelsesindsats skal ses i sammenhæng med en 4-årig bevillig til en fremskudt og håndholdt beskæftigelsesindsats målrettet 18-29 årige. Denne indsats vil blive koordineret med kommunens øvrige indsatser og indgå i et tæt samarbejde med helhedsplanen og Spor 215.
I forbindelse med den fysiske helhedsplan er der desuden indskrevet sociale klausuler, som forpligtiger byggeriets entreprenør til at knytte beboere til projektet gennem aftaler om praktikophold, løntilskudsstillinger m.m. Bispehaven vil således blive omdannet til en stor arbejdsplads med trygge rammer for arbejdsprøvning i lokalområdet. Opgaverne kan være alt fra håndværksmæssige ydelser, til rengøring, madlavning, oprydning m.m.
Organisation | Finansiering |
---|---|
Landsbyggefonden | 5.231 t.kr. |
Lokal medfinansiering | 2.683 t.kr. |
Samlet budget for indsatsområdet | 7.914 t.kr. |
Det er et fælles ansvar at sikre helhedsplanens fremdrift og betingelserne for at løfte Bispehaven boligsocialt. Den boligsociale leder er under alle forhold ansvarlig for, at bestyrelsen, den boligsociale styregruppe samt lokale samarbejdsparter involveres og underrettes, såfremt der opstår lokale forhold, som påvirker realisering af det boligsociale arbejde. Ligeledes forventes bestyrelsesmedlemmer/styregruppemedlemmer at bringe beslutninger, som påvirker arbejdet i Bispehaven, ind i bestyrelsen/styregruppen, således parterne gensidigt underrettes om ethvert forhold, som har indflydelse på de fælles planer.
Opstår der uoverensstemmelse vedrørende realisering af det boligsociale arbejde i Bispehaven eller i partnerskabet, er Østjysk Boligs Udviklingschef ansvarlig for at adressere uoverensstemmelsen og skabe platform for håndtering af den. Parterne er gennem partnerskabsaftalen gensidigt ansvarlige for at løse problemstillinger omkring Bispehaven. Enhver uoverensstemmelse, som ikke kan løses gennem almindelig dialog og kræver en overordnet afgørelse, rejses for bestyrelsen, som får fremlagt situationens forskellige interesser og træffer beslutning på et nuanceret grundlag.
På følgegruppemøder drøftes det, om en eventuel revision af aftalen kan komme på tale. Anses der behov for dette løftes forslaget til den boligsociale styregruppe, som vil træffe beslutning om, hvorvidt der skal indsendes en indstilling til bestyrelsen ift. revision af delaftalen.